Lärarpriset 2012

Finalister 2012: Olof Jonsson. Anna Anu Viik, årets vinnare, samt Lillemor Eriksson

Under våren 2012 fick jag den äran att bli nominerad till årets lärare, och blev dessutom uttagen till en av de tre finalisterna till priset.

Diplomerad finalist!

Skickliga lärare ska uppmärksammas

”I Lärarförbundet vimlar det av lärare som brinner för sina elever, sitt yrke och sin undervisning. Lärarpriset är ett sätt att uppmärksamma skickliga lärare och på så sätt påminna om att lärare varje dag gör skillnad för sina elever.”

(Lärarförbundets hemsida, Lärardagarna 2012)

Bäst i Sverige

Lärarpriset delades ut vid en prisceremoni på Lärarförbundets kompetensutvecklingsdagar, Lärardagarna, i Bålsta utanför Stockholm.

Vinnaren av Lärarpriset 2012 heter Anna Anu Viik. Hon vinner för att variation, utmaningar och nätverk präglar hennes sätt att arbeta med modersmålsundervisning i finska. På plats fanns också de två övriga finalisterna, grundskolläraren Lillemor Eriksson från Piteå och fritidspedagogen Olof Jonsson från Jönköping.

Detta år bestod juryn av Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets förbundsstyrelse

Astrid Pettersson, professor i pedagogik vid Stockholms universitet och ledamot i Lärarförbundets vetenskapliga råd.

2011 års pristagare Karin Johansson.

Juryns Motivering till Olofs finalplats:

”Olof Jonsson är en genuint driven fritidspedagog som hrt utvecklat skolans rastverksamhet till en lärande miljö. Han har visat att rasten kan vara såväl kreativ som relationsskapande – att den är en arena för vidgat lärande som ger kunskaper som eleverna har glädje och nytta av i många andra sammanhang. I den reguljära fritidspedagogiska verksamheten som Olof Jonsson ansvarar för tas elevernas delaktighet och engagemang till vara. Genom olika upplevelser av skapande och rörelse får de möjlighet att omsätta sina nyvunna kunskaper i praktiken. Olof Jonsson entusiasmerar även fritidspedagoger och lärare i hela Sverige. Via föreläsningar och medverkan i TV-serien ”Friare kan ingen vara” sprider han sitt lustfyllda arbetssätt. Olof Jonsson har också lyckats väcka föräldrarnas intresse för såväl den fritidspedagogiska verksamheten som skolans rastverksamhet”

Att på detta sätt bli uppmärksammad som yrkesperson, samt att det arbete jag utför, driver och utvecklar värderas och anses ha kvalité nog för att bli finalist, är en stor ära. Den stolthet jag känner kommer jag alltid att bära med mig, och den kommer att sporra mig i mitt framtida arbete.

Mer från Lärarpriset och Lärardagarna kan ni läsa om i högerspalten på sidan, under ”Olof på nätet”.

Olof

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*