NY ÅRSTID, NY FAS.

Fallskärmen är ett fantastiskt hjälpmedel i verksamheten på skolan. Från f-klass till åk 6. Äger ni inte en - köp!

Förra veckan hände det. Kommunen kom och sopade grus på skolgården. Inte en gång – två!

Nu är det ju ganska svårt att få bort grus på en halv gård, särskilt om detta ligger inbakat i 10 cm is… Min gissning är därför att sopmaskinerna får komma på besök en tredje gång då det sista av snö och is smälte först under lördagen.

Våren är med andra ord här, och jag måste erkänna att jag är långt ifrån redo.
Jag är inte redo att möta dessa nya lekar som nu denna årstid för med sig. Visst, vi har redan låtit barnen reparerat och satt ihop nya sopkvastar. Skyfflarna finns redan på plats efter all vattenlek snösmältningen bjudit på, och ja, skottkärran är där.
Gatkritorna har vi också. Men i övrigt…?
Imorgon måndag står det 420 leksugna elever vid förmiddagsrasten, och vad möts de av? Förråden behöver rensas på vintermaterialet. Fler bollar av olika slag måste ut. Hopprep och rockringar likaså. Förråden behöver rensas på trasigt. Helt ska fram. Nya koner köpas.
I våra vilda lekrum (ni vet – skog, berg och buskar)
behövs det en ordentlig städning av vinterskadat byggmateriel. Fler hammare och sågar införskaffas. Så även spik, skruv och bläck. Skruvdragarna behöver laddas och fler bits köpas.
Kort sagt, jag behöver skapa förutsättningar för de sammanhang barnets lek kräver.

Sedan kommer vi till verksamheten – Vi ska tillsammans med eleverna försöka förverkliga de byggplaner de har. Vi ska presentera nytt material som lockar till nya lekar och hålla i aktiviteter som förhoppningsvis bidrar till detsamma.

Kort sagt, jag behöver skapa förutsättningar för de sammanhang barnets lek kräver.

Lek som vi lärare ser som positiva lärtillfällen.
Lek som barnet ser som det viktigaste och roligaste i livet.

Detta kräver sin tid. Har ni inte den måste ni övertyga er rektor om att den behövs. Det fungerar helt enkelt inte att kliva ut på gården samtidigt som eleverna med intentionen att prestera god rastverksamhet. Du är inte redo och verksamheten blir därefter.

Så, för min del… fram med arbetshandskarna och bollpumpen. Den här veckan kommer att blir intensiv men jäkligt rolig.

Lycka till med ert arbete för leken!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*